Weifang Science and Technology University Master Plan, Weifang, Shandong, China

Name: Weifang Science and Technology University Master Plan
Location: Weifang, Shandong, China
Date: 2013-2014
Size: 2,000,000 M2
Program:
Educational (includes classroom, lab center, engineering, and library);
Scientific Development (includes science development center, center for post-doctoral studies, and university science park);
Student community (includes dorm, canteen, student activity center, and student career center);
Recreational (Indoor gym and university park field);
Admin & Service (includes admin office building, service, auditorium, faculty residential, and hotel);
Suggested programs (includes mixed-use/research, police station, market-rate mixed-use residential, and museum/culture center)

DESIGN STATEMENT

The masterplan for a new educational district in a new city being built north of Weifang, China rethinks urban density within the new Chinese city by combining a campus model based on density and an urban street wall with constructed ecosystems that nourish regional flora and fauna. Located along the edge of the Bailang River where it branches off into the Laizhou Bay, the 8,000,000 square meter site will house up to seven complete university campuses together with a dynamic mixed–use hub designed to encourage companies to benefit from the synergy of the proximate universities.

The masterplan counters the typical campus planning model in China of low-density buildings spread across vast open landscapes by concentrating density in the western edge of the site and creating a series of east-west campus bands. These bands become less dense as they move towards the river’s edge where they open up to reveal a gradient of shoreline ecologies. At the river’s edge, pockets of land are excavated between the bands. The excavated soil is then re-used in the site as fill to level the topography. The excavated pockets between the bands allow the river to flow and generate wetlands that will restore native habitat and support wildlife. Restored salt ponds, salt marshes, and highlands re-introduce complexity into the urban landscape.

 

CREDITS

In collaboration with:
Work Architecture Company
SCAPE / Landscape Architecture PLLC
Studio Pei-Zhu

Project Team: Jeffrey Johnson and Jill Leckner (principals); Yuan Ge, Li Yang, Michael Georgopoulos